Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ζήνων Κόκκαλης Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής.png

Dr. Ζήνων Θ. Κόκκαλης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Tι ειναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί μια μορφή επίπονης τενοντίτιδας του ώμου.

Χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο, ειδικά κατά την κίνηση του χεριού. Πολλές φορές ο ασθενής αντιμετωπίζει αποσπασματικές κρίσεις πόνου, οι οποίες περνούν μετά από μερικές μέρες. Σε προχωρημένες όμως περιπτώσεις ο πόνος γίνεται χρόνιος, ή παρουσιάζει περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επηρεάζεται δραστικά η καθημερινότητα του ασθενούς.

Αιτιολογία
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα χαρακτηρίζεται από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Μετά από συνεχόμενους τραυματισμούς συμβαίνει εκφύλιση των ιστών της περιοχής. Στις τραυματισμένες περιοχές εναποτίθενται τα άλατα, αρχικά σκληρής σύστασης. Στο επόμενο στάδιο της νόσου τα άλατα ασβεστίου αλλάζουν μορφή και μετατρέπονται σε κάποιο είδος σκόνης μέχρι που στο τρίτο στάδιο ρευστοποιούνται.

Συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας

Στα πρώτα στάδιά της η ασβεστοποιός τενοντίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Με το πέρας του χρόνου όμως καθώς και με την αλλαγή της μορφής του ασβεστώματος ο πάσχων από ασβεστοποιό τενοντίτιδα αντιμετωπίσει ισχυρές κρίσεις πόνου. Οι κρίσεις γίνονται εντονότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά επεκτείνεται και στις στιγμές που δεν υπάρχει κίνηση στον ώμο.

Διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας

Η διάγνωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι απλή διαδικασία και μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • Με απλή ακτινογραφία ώμου, όπου είναι ευδιάκριτη η θέση και το μέγεθος του ασβεστώματος, καθώς και το στάδιο της πάθησης
  • Με υπερηχογράφημα, όπου εκτός από το στάδιο της πάθησης και τη θέση και το μέγεθος του ασβεστώματος, απεικονίζονται και μικρότερες εστίες ασβεστίου, καθώς και η σύστασή τους.

Αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας

Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

Συντηρητική Αντιμετώπιση
Σε πρώτο στάδιο η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή. Χορηγούνται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και εγχύσεις κορτιζόνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών η συντηρητική θεραπεία αρκεί για υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Αρθροσκοπική αφαίρεση ασβεστωμάτων
Σε περιπτώσεις ασθενών που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει και ο έντονος πόνος επιμένει, γίνεται αρθροσκοπική αφαίρεση των ασβεστωμάτων και καθαρισμός του εκφυλισμένου τένοντα. Πρόκειται για μια σύντομη και απλή επέμβαση, κατά την οποία ο χειρουργός μπορεί με ακρίβεια να αφαιρέσει τις αποθέσεις ασβεστίου από τους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Με την επέμβαση παρέχεται η δυνατότητα στο χειρουργό να ελέγξει ολόκληρη την άρθρωση και να επισκευάσει τυχόν άλλα συνοδά προβλήματα.

Μετά την επέμβαση
Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα σπίτι του. Συμπληρωματικά συνίστανται από το γιατρό προγράμματα αποκατάστασης, με ασκήσεις που μπορεί ο ασθενής να κάνει μόνος του, ή με τη συμβολή φυσικοθεραπευτή.

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια επίπονη κατάσταση, η οποία όμως θεραπεύεται πλήρως με τις ανωτέρω παρεμβάσεις.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι