Αθλητικές Κακώσεις

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ζήνων Κόκκαλης Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής.png

Dr. Ζήνων Θ. Κόκκαλης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Τι είναι οι αθλητικές κακώσεις

Οι αθλητικές κακώσεις είναι τραυματισμοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, κάποιου αθλήματος, ή κατά τη διάρκεια μίας συμβατικής προπόνησης στο γυμναστήριο. Οι αθλητικές κακώσεις συμβαίνουν είτε σε ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό, είτε σε ανθρώπους, οι οποίοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα άσκησης.

Ως προς τον μηχανισμό κάκωσης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Οξείες Κακώσεις:
Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται όλοι οι τραυματισμοί, που έχουν προκληθεί από κάποιο σαφές τραυματικό γεγονός λόγω λανθασμένης κίνησης

Χρόνιες Κακώσεις:
Είναι αυτές που συμβαίνουν λόγω υπέρχρησης μίας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας.

Συχνότερες αιτίες αθλητικών κακώσεων

Στις περισσότερες περιπτώσεις μία αθλητική κάκωση συμβαίνει εξαιτίας ενός ή συνδυασμού των παρακάτω παραγόντων:

  • Μεγάλη περίοδος αποχής από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα και βίαιη επαναφορά σε κάποιο άθλημα, ή σε προπόνηση στο γυμναστήριο
  • Ανεπαρκής προθέρμανση
  • Αθλήματα επαφής
  • Κακή προπονητική τεχνική
  • Υπερβολική καταπόνηση συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας (υπερπροπόνηση)
  • Ακατάλληλος αθλητικός εξοπλισμός

Είδη Αθλητικών Κακώσεων

Οι διαφορετικοί αθλητικοί τραυματισμοί προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα και επιπλοκές. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν :

Διαστρέμματα
Έτσι χαρακτηρίζονται οι διατάσεις ή οι ρήξεις συνδέσμων των αρθρώσεων. Συνήθως προκαλούνται λόγω κάποιας οξείας κάκωσης, σε περιπτώσεις σύγκρουσης, ή απότομης αλλαγής κατεύθυνσης.
Κατάγματα. Πρόκειται για τη ρωγμή ή το σπάσιμο ενός οστού ή χόνδρου

Μυϊκές θλάσεις:
Από τους συνηθέστερους τραυματισμούς των μυών, σε άτομα που ασχολούνται με κάποια αθλητική δραστηριότητα. Ως θλάσεις ορίζονται οι μερικές ή ολικές ρήξεις των μυών, από έντονη σύσπασή τους, από υπερβολική διάταση, ή από άμεσο τραυματισμό του.

Ρήξεις Τενόντων:
Οι τένοντες είναι ινώδης σχηματισμοί σαν κορδόνια, που συνδέουν τα οστά με τους μύες. Κάποια απότομη κίνηση, ή η υπερβολική καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική ρήξη ενός τένοντα
Ρήξεις Συνδέσμων του Γόνατος. Εκδηλώνονται συνήθως με έντονο πόνο στην περιοχή της ρήξης και οίδημα και επηρεάζουν τη σταθερότητα της άρθρωσης.

Εκδορές και αιματώματα:
Η εκδορά συμβαίνει λόγω διακοπής της συνέχειας του δέρματος και ανάλογα με την έκτασή της αντιμετωπίζεται αναλόγως. Το αιμάτωμα προκαλείται λόγω ρήξης στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, μιας αρτηρίας ή μιας φλέβας στο σημείο του τραυματισμού

Τραυματισμοί των αρθρώσεων

  • Άρθρωση είναι το σημείο, όπου ενώνονται δύο οστά μεταξύ τους και παρέχει τη δυνατότητα κίνησης.
  • Τραυματικό αίμαρθρο είναι η κατάσταση κατά την οποία έχει συσσωρευτεί αίμα στην άρθρωση εξαιτίας της ρήξης ενός αγγείου.
  • Το τραυματικό ύδραρθρο είναι η συλλογή αντιδραστικού υγρού μέσα στην άρθρωση εξαιτίας κάποιου τραυματισμού
  • Εξάρθρημα χαρακτηρίζεται η κάκωση μιας άρθρωσης, κατά την οποία συμβαίνει παρεκτόπιση μεταξύ των αρθρικών επιφανειών.

Διάγνωση και θεραπεία αθλητικών κακώσεων

Η διάγνωση κάποιας αθλητικής κάκωσης πραγματοποιείται από κάποιον εξειδικευμένο ορθοπεδικό, ο οποίος αρχικά θα εξετάσει το ιστορικό του ασθενούς και την περιγραφή του ατυχήματος. Έπειτα θα ζητήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις που κρίνεται απαραίτητο να εκτελεσθούν, προκειμένου να εξετάσει το είδος και τη βαρύτητα της κάκωσης.

Όταν πρόκειται για κακώσεις της άρθρωσης η πιο εξειδικευμένη διαγνωστική τεχνική, είναι η τεχνική της αρθροσκόπησης. Επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του εσωτερικού της άρθρωσης, με χρήση ειδικών εργαλείων, ενώ ταυτοχρόνως δίνει τη δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης της βλάβης
Γενική παραδοχή αποτελεί πως κάποια αθλητική κάκωση δεν επηρεάζει μόνο σωματικά τον ασθενή, αλλά ασκεί ιδιαίτερη επίδραση και στην ψυχολογική του κατάσταση. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες αθλητές, είτε για ερασιτέχνες υπέρμαχους του αθλητισμού η αποχή από την καθημερινότητά του, σε συνδυασμό με το σωματικό πόνο που ακολουθεί τον τραυματισμό επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του.

Η υποστήριξη από κάποιον εξειδικευμένο και έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας όλης της θεραπευτικής διαδικασίας.

O Δρ. Ζήνων Κόκκαλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών έχει ευρεία ενασχόληση με όλο το φάσμα των ορθοπεδικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί του για επίλυση οποιασδήποτε απορίας.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι