Επικονδυλίτιδα Αγκώνα

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ζήνων Κόκκαλης Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής.png

Dr. Ζήνων Θ. Κόκκαλης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Τι είναι η επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα, είναι μια πάθηση που εμφανίζεται, λόγω τραυματισμού ή καταπόνησης του αγκώνα. Συμβαίνει σε ανθρώπους που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή σηκώνουν μεγάλο βάρος. Οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί στους οποίους υπόκειται καθημερινά ο αγκώνας οδηγούν σε φλεγμονή των τενόντων του επικόνδυλου, δηλαδή του βραχιονίου οστού του αγκώνα.

Είδη επικονδυλίτιδας αγκώνα

Ανάλογα με το σημείο εμφάνισής της, η επικονδυλίτιδα αγκώνα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  • Έξω επικονδυλίτιδα. Πρόκειται για την φλεγμονή των τενόντων του έξω επικόνδυλου. Ο πόνος ξεκινά από την εξωτερική πλευρά του αγκώνα και εκτείνεται έως τον καρπό.
  • Έσω επικονδυλίτιδα. Είναι η φλεγμονή των τενόντων που εκφύονται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Ο πόνος εμφανίζεται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

Συνηθέστερη είναι η φλεγμονή των τενόντων του έξω επικόνδυλου, άρα και η εμφάνιση έξω επικονδυλίτιδας.

Αίτια της έξω επικονδυλίτιδας

Η έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι γνωστή και ως «Αγκώνας των τενιστών». Λόγω του είδους της κίνησης που εκτελείται από τους τενίστες η επιβάρυνση του αγκώνα τους είναι αναπόφευκτη, οπότε δεν είναι σπάνιο κάποια στιγμή να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Οι κινήσεις του επιβαρύνουν τον αγκώνα και οδηγούν σε επικονδυλίτιδα είναι η επαναλαμβανόμενη έκταση και στροφή του αντιβραχίου με ταυτόχρονη έκταση του καρπού. Δεν αποτελούν όμως μόνο οι τενίστες ομάδα υψηλού κινδύνου για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επαγγελματίες που εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως οικοδόμοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, ορισμένοι αθλητές και ζωγράφοι είναι πιθανό κάποια στιγμή να εμφανίσουν επικονδυλίτιδα. Η ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες αλλά και άντρες ηλικίας 35-50 ετών.

Συμπτώματα της επικονδυλίτιδας αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα εμφανίζεται με ήπιο αρχικά πόνο και τοπική φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου ο πόνος αυξάνεται, μέχρι που γίνεται ιδιαίτερα έντονος και μόνιμος. Ο οξύς πόνος σε συνδυασμό με τη μυϊκή αδυναμία που προκαλείται προοδευτικά δυσχεραίνουν τις απλές καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών.

Διάγνωση της επικονδυλίτιδας αγκώνα

Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας του αγκώνα γίνεται με κλινική εξέταση από τον ορθοπεδικό. Μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού, γίνεται εξέταση με ψηλάφηση και δοκιμαστικές κινήσεις για να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα σημεία ενόχλησης. Πολλές φορές περεταίρω έλεγχος κρίνεται απαραίτητος με απλή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.


Θεραπεία της επικονδυλίτιδας του αγκώνα

Η θεραπεία της νόσου ξεκινάει αρχικά με αποχή από τη δραστηριότητα που εξαρχής επιβάρυνε τον αγκώνα. Η ξεκούραση γίνεται σε συνδυασμό με λήψη αντιφλεγμονώδους και αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής για να αντιμετωπιστεί ο πόνος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση πάγου 2-3 φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει. Στην οξεία φάση επίσης, μια ένεση κορτιζόνης τοπικά στην περιοχή που ο ασθενής πονάει μπορεί να δώσει άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων ή και πλήρη ίαση σε κάποιες περιπτώσεις.

  • Στη συντηρητική αντιμετώπιση της νόσου συχνά βοηθούν και οι φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις με ήπιες διατάσεις, ασκήσεις έκκεντρης ενδυνάμωσης και χειρομαλάξεις.
  • Σε περίπτωση αδυναμίας ξεκούρασης του χεριού προτείνεται η χρήση νάρθηκα, που ονομάζεται περιαγκώνιο και προστατεύει τον αγκώνα από την κίνηση που τον επιδεινώνει.
  • Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν εμφανίσει αποτελέσματα εντός έξι μηνών, κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με αρθροσκόπηση αγκώνα.

Μετεγχειρητικά ακολουθείται ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, διάρκειας 2-3 μηνών. Σημαντική είναι η μερική ακινητοποίηση του αγκώνα. Επιπλέον ακολουθείται ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης και αποκατάστασης, με αποτέλεσμα την πλήρη κινητοποίηση του αγκώνα και του αντιβραχίου μετά από 3 εβδομάδες.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι