Εξάρθρημα Ώμου
Γενικά
Ο ώμος είναι η άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κινήσεων σε όλο το σώμα. Λόγω της ανατομίας της και του τρόπου λειτουργία της η άρθρωση του ώμου έχει μικρή σταθερότητα. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να παρουσιάζει κάποια ευπάθεια σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος. Δεν είναι σπάνιο μετά από άσκηση μεγάλης βίας ο ώμος να υποστεί εξάρθρημα, ή αλλιώς όπως είναι πιο γνωστό «να βγει από τη θέση του».
Τι συμβαίνει στην άρθρωση
Κατά το εξάρθρημα ώμου η κεφαλή του βραχιονίου βγαίνει από την αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης. Η συνηθέστερη συνέπεια αυτού είναι η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου και των σταθεροποιητικών συνδέσμων. Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού των οστών, του αρθρικού χόνδρου και των νεύρων της περιοχής.
Συνήθως το τραυματικό εξάρθρημα είναι πρόσθιο, δηλαδή με κατεύθυνση μπροστά και κάτω, δεν αποκλείεται όμως να έχει και κατεύθυνση πίσω και κάτω, δηλαδή να είναι οπίσθιο.
Πως προκαλείται το εξάρθρημα
Το εξάρθρημα ώμου συνήθως προκαλείται από μεγάλη άσκηση βίας στην περιοχή του ώμου. Μπορεί να προκληθεί από πτώση, τραυματισμό από την άθληση, τροχαίο ατύχημα και σε σπάνιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια επιληπτικής κρίσης του ασθενή.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που το εξάρθρημα ώμου συμβαίνει πιο εύκολα και συχνότερα. Σ’ αυτήν την περίπτωση μιλάμε για χρόνια αστάθεια του ώμου. Έχει παρατηρηθεί πως ασθενείς με εξάρθρημα ώμου σε μικρή ηλικία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν και δεύτερο εξάρθρημα σε μεγαλύτερη ηλικία. Φυσικά εξαρτάται πάντα από τη δραστηριότητα του ατόμου και την πίεση στην οποία υποβάλλει τον ώμο του.
Κλινική εικόνα
Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται σε περιπτώσεις εξαρθρήματος του ώμου είναι τα εξής:
- Οξύς πόνος
- Αδυναμία κίνησης
- Παραμόρφωση του ώμου
Διάγνωση Εξαρθρήματος Ώμου
Λόγω της επώδυνης εξέτασης συνήθως η διάγνωση του εξαρθρήματος ώμου γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο της περιοχής (βλ. εικόνα 1).
Εικόνα 1. Πρόσθιο εξάρθρημα ώμου, (α) πριν την ανάταξη, και (β) μετά από κλειστή ανάταξη.
Η απλή ακτινογραφία ώμου είναι αρκετή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αξονική ή και μαγνητική τομογραφία για αξιολόγηση του βαθμού της κάκωσης.
Θεραπεία Εξαρθρήματος Ώμου
Συντηρητική Αντιμετώπιση
Μετά την άμεση ανάταξη με ειδικούς χειρισμούς από τον ορθοπεδικό ιατρό ακολουθεί μια περίοδος ακινησίας και ξεκούρασης του ώμου. Με τις απαραίτητες φυσικοθεραπείες μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει προοδευτικά στις καθημερινές του ασχολίες εντός περίπου δύο εβδομάδων.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Σε αρκετές περιπτώσεις, και ειδικά σε νεαρά άτομα απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική θεραπεία του εξαρθρήματος διενεργείται συνήθως αρθροσκοπικά. Αποτελεί μία εξειδικευμένη επέμβαση και πρέπει να γίνεται από ορθοπεδικό που έχει ιδιαίτερη εμπειρία στις επεμβάσεις του ώμου. Η επέμβαση διαρκεί μία ώρα περίπου και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Μετά ακολουθείται ένα ειδικό πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης και ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις καθημερινές του ασχολίες και στις αθλητικές του δραστηριότητες.