Νόσος Dupuytren

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ζήνων Κόκκαλης Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής.png

Dr. Ζήνων Θ. Κόκκαλης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Τι είναι η Νόσος Dupuytren;
Πρόκειται για ένα σύνδρομο η νόσο που χαρακτηρίζεται από προοδευτική ίνωση της παλαμιαίας απονεύρωσηςστην βάση των δακτύλων, με παρουσία όζων καιρικνωτικών ταινιών, που προκαλείσύμφυση του υπερκείμενου δέρματος και συγκάμψεις των προσβεβλημένων δακτύλων. Η παθολογική βάση του συνδρόμου δεν είναι απολύτως κατανοητή. Όλα τα δάκτυλα προσβάλλονται, ωστόσο ο παράμεσος και ο μικρός προσβάλλονται συχνότερα, ενώ η εμφάνιση σε αμφότερα τα δυο άκρα, είναι συχνή. Οι άνδρες πάσχουν συχνότερα από τις γυναίκες και η ηλικία εμφάνισης είναι τα 40-60 έτη. Υπάρχει σαφής γενετική προδιάθεση καθώς το 70% των πασχόντων έχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Επιπλέον η κατάχρηση αλκοόλ, η κίρρωση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η επιληψία, η νόσος Peyronie και οι επανειλημμένοι μικροτραυματισμοί σχετίζονται με την παθογένεια του συνδρόμου.

Διάγνωση της Νόσου Dupuytren
Η κλινική εικόνα του ρικνωμένου δέρματος πάνω από τον ψηλαφητό και συχνά επώδυνο όζο (χορδής),καθώς επίσης και ο περιορισμός του εύρους κίνησης και της μόνιμης καμπτικής θέσης των δακτύλωνείναι χαρακτηριστικά σημεία του συνδρόμου (Εικόνα 1).



Θεραπεία της Νόσου Dupuytren
Συντηρητική θεραπεία συστήνεται σε ασθενείς με πρώιμη νόσο, που όμως δεν παρουσιάζουν λειτουργικές διαταραχές. Παρακολούθηση, φυσικοθεραπεία, ενέσεις κορτικοστεροειδών και ενέσιμη χορήγηση του ιστολυτικού κλωστηριδίου της κολλαγενάσης (Xiapex ®) είναι μερικά από τα συντηρητικά μέτρα που χρησιμοποιούνται. Η χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται σε ασθενείς με εγκατεστημένες συγκάμψεις και λειτουργικές διαταραχές. Η διαδερμική διατομή της παλαμιαίας απονεύρωσης με βελόνα και η ανοικτή απονευρεκτομή είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες τεχνικές. Η ανοιχτή τεχνική περιλαμβάνει τομή σχήματος Ζ με σκοπό να μειωθεί η τάση που ασκείται στο δέρμα μετεγχειρητικά καιπεριοχική εκτομή της παλαμιαίας απονεύρωσης και του όζου (Εικόνα 2). Σε ιδιαίτερα σύνθετες περιπτώσεις υποτροπιάζουσας νόσου μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ακρωτηριασμός του δακτύλου.Η ακτινοθεραπεία είναι μια προσέγγιση της οποίας η αξία ακόμα εξετάζεται για βλάβες αρχικού σταδίου.


Εικόνα 2. Εκτομήτης ρικνωτικής χορδής σε ασθενή με σοβαρή σύγκαμψη του παράμεσου δακτύλου: προεγχειρητική εικόνα (α), και άμεσο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα (β).

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι