Παγωμένος Ώμος
Τι είναι ο παγωμένος ώμος;
Ο παγωμένος ώμος, ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου, είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται με φλεγμονή και δυσκαμψία του ώμου και συνήθως συνοδεύεται από οξύ πόνο. Συμβαίνει όταν ο μαλακός ιστός που περιβάλει την άρθρωση φλεγμαίνει και παχύνεται με αποτέλεσμα να περιορίζονται μερικώς ή τελείως οι κινήσεις του ώμου.
Η αιτιολογία του παγωμένου ώμου παραμένει άγνωστη. Συνδέεται ωστόσο με ορισμένες άλλες παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς, ή καρδιολογικά νοσήματα. Πολλές φορές εμφανίζεται μετά από κάποιον ελαφρύ τραυματισμό και συχνότερα προσβάλει τις γυναίκες.
Συμπτώματα του παγωμένου ώμου
Υπάρχουν τρία στάδια του συνδρόμου με διαφοροποιήσεις στα συμπτώματα.
1º στάδιο
2º στάδιο
3º στάδιο
Η χρονική διάρκεια κάθε σταδίου ποικίλει ανάλογα με την κάθε περίπτωση, όπως επίσης και ο ακριβής προσδιορισμός των συμπτωμάτων των σταδίων. Συγκεκριμένα κάποιοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν έντονο πόνο ακόμα και κατά το δεύτερο στάδιο, δηλαδή όταν ο ώμος γίνεται εξαιρετικά δύσκαμπτος. Το συνολικό χρονικό διάστημα που διαρκούν τα τρία στάδια μπορεί να είναι από 5 έως 26 μήνες.
Διάγνωση του παγωμένου ώμου
Η διάγνωση του παγωμένου ώμου γίνεται με κλινική εξέταση. Η υποβολή του ασθενή σε ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία ώμου μπορεί να κριθεί απαραίτητη με σκοπό να αποκλεισθούν οι υπόλοιπες παθήσεις του ώμου.
Αντιμετώπιση του παγωμένου ώμου
Ο παγωμένος ώμος μπορεί να θεραπευτεί ακόμα και χωρίς ιατρική παρέμβαση. Ωστόσο λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται, καθώς και λόγω των συνεπειών που επιφέρει ο παγωμένος ώμος στην καθημερινότητα τις περισσότερες φορές χρειάζεται θεραπεία.
Η θεραπεία που ακολουθείται μπορεί να είναι συντηρητική. Συνήθως περιλαμβάνει ορισμένα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα για μείωση του πόνου, ενδαρθρικές εγχύσεις, καθώς και ασκήσεις φυσικοθεραπείας.
Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση του παγωμένου ώμου με αρθροσκόπηση. Επιλέγεται συνήθως κατά το δεύτερο στάδιο, οπότε και οι κινήσεις είναι ιδιαιτέρως περιορισμένες. Κατά την αρθροσκόπηση γίνεται υμενεκτομή και πρόσθια θυλακοτομή με σκοπό την άμεση βελτίωση του πόνου και της κίνησης.
Μετά την επέμβαση
Το χρονικό διάστημα νοσηλείας για την επέμβαση είναι συνήθως ένα βράδυ. Αμέσως μετά το χειρουργείο η κίνηση του ώμου είναι αισθητά βελτιωμένη. Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο ο ασθενής εκτελεί με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή ορισμένες ασκήσεις για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου επανέλθει πλήρως η κινητικότητα του ώμου.