Αρθρίτιδα Ισχίου

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ζήνων Κόκκαλης Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής.png

Dr. Ζήνων Θ. Κόκκαλης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Τι ειναι η αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, η οποία συμβαίνει σε ανθρώπους μέσης ή και μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, ωστόσο συνήθως αναπτύσσεται στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως το ισχίο και το γόνατο. Στα αρχικά στάδια της η ασθένεια επηρεάζει τον αρθρικό χόνδρο και έπειτα τα μαλακά μόρια της άρθρωσης και τα παρακείμενα οστά.

Μορφές αρθρίτιδας ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου
Σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ισχίου, με την πάροδο του χρόνου ο αρθρικός χόνδρος υπόκειται σε αλλοιώσεις και παροδικά καταστρέφεται. Κατά τη διαδικασία αυτή ο χόνδρος χάνει τη λεία επιφάνειά του και λεπταίνει. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται τριβή μεταξύ των οστών και να προκαλείται πόνος. Η ασθένεια εξελίσσεται αργά και τα συμπτώματα εντείνονται με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία για την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, ωστόσο επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται οι εξής:

 • Ηλικία
 • Παχυσαρκία
 • Οικογενειακό ιστορικό
 • Δυσπλασία του ισχίου
 • Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
 • Οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής

Ρευματοειδής αρθρίτιδα ισχίου
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος, η οποία προσβάλει πολλές αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Η αλλοίωση ξεκινάει από την μεμβράνη που καλύπτει την άρθρωση, η οποία ονομάζεται αρθρικός υμένας, και σταδιακά εξαπλώνεται στους πέριξ ιστούς καθιστώντας την κίνηση ιδιαίτερα επώδυνη. Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ξεκινούν σταδιακά με πόνο και στη συνέχεια εξελίσσονται. Σε αρχικό στάδιο ο πόνος και η δυσκαμψία εντοπίζονται κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια όσο η ένταση του πόνου αυξάνεται, αυξάνεται και η διάρκειά του και σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να διαρκεί και όλη την ημέρα.

Μετατραυματική αρθρίτιδα ισχίου
Είναι η αρθρίτιδα, η οποία έπεται κάποιου τραυματισμού στην περιοχή του ισχίου. Συχνά εμφανίζεται μετά από κατάγματα της μηριαίας κεφαλής ή/και της κοτύλης.

Διάγνωση της αρθρίτιδας ισχίου
Η διάγνωση της αρθρίτιδας ισχίου γίνεται από τον ορθοπεδικό χειρουργό, με λήψη ιστορικού, εκτίμηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και στη συνέχεια απεικονιστικές εξετάσεις, όπως απλή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία της αρθρίτιδας ισχίου
Παρόλο που δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για την αρθρίτιδα του ισχίου, μπορεί ο ασθενής να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο, ώστε να εξομαλυνθούν τα συμπτώματα της ασθένειας και να βελτιωθεί η κινητικότητα της άρθρωσης.

Συντηρητική θεραπεία της αρθρίτιδας ισχίου

 • Όπως και με άλλες αλλοιώσεις των αρθρικών επιφανειών η θεραπεία της αρθρίτιδας του ισχίου στο αρχικό της στάδιο είναι μη χειρουργική.
 • Με τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές μπορεί ο ασθενής να τροποποιήσει λίγο τις καθημερινές του δραστηριότητες, ώστε να μην επιβαρύνεται περεταίρω η άρθρωση.
 • Η απώλεια βάρους θα συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της νόσου, καθώς θα μειώσει την πίεση που ασκείται στην επιφάνεια της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πόνος.
 • Ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, το οποίο ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή θα βελτιώσει το εύρος κίνησης της άρθρωσης, καθώς και την ευελιξία της.
 • Η φαρμακευτική αγωγή που συστήνεται από το γιατρό με χρήση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου.

Χειρουργική Θεραπεία της αρθρίτιδας ισχίου

Η χειρουργική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ισχίου είναι η μοναδική σίγουρη θεραπευτική λύση για την νόσο. Οι χειρουργικές επιλογές είναι οι εξής:

Επεμβάσεις διάσωσης του ισχίου όπως:

Αρθροσκόπηση ισχίου.
Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια της νόσου με σκοπό την διάγνωση και τον καθαρισμό από τυχόν ελεύθερα σωμάτια, καθώς και στο σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Οστεοτομίες γύρω από το ισχίο.
Η συγκεκριμένη μέθοδος σπάνια χρησιμοποιείται σήμερα από τους ορθοπεδικούς χειρουργούς. Η κεφαλή του μηριαίου οστού, ή η κοτύλη κόβεται και ευθυγραμμίζεται, ώστε να αποσυμπιεστεί το ισχίο.

Αρθροπλαστική Ισχίου.
Είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων αρθρίτιδας ισχίου. Περιλαμβάνει είτε τη μερική αντικατάσταση που φθαρμένου χόνδρου με τη χρήση εξατομικευμένων οδηγών κοπής PSI, είτε την ολική αντικατάσταση του ισχίου. Η σύγχρονη τάση είναι προς ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντικατάστασης του ισχίου με κοντύτερα εμφυτεύματα στο μηριαίο, όπως απεικονίζεται στις παρακάτω ακτινογραφίες από ιδία περίπτωση του χειρουργού ορθοπεδικού.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι