Χειρουργική Άκρου Ποδός

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ζήνων Κόκκαλης Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής.png

Dr. Ζήνων Θ. Κόκκαλης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Ποιές είναι οι παθήσεις του άκρου ποδός

Οι παθήσεις του άκρου ποδός αφορούν συνήθως παραμορφώσεις των δακτύλων και του πρόσθιου τμήματος του ποδιού. Επειδή υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους πολλές φορές συστήνεται χειρουργική επέμβαση, όπου χρειάζεται.

Μερικές από τις παθήσεις άκρου ποδός είναι:

Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)
Είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα, στο οποίο παρατηρείται απαγωγή και στροφή του μεγάλου δαχτύλου, με εξόστωση της βάσης του.

Τενοντίτιδα περονιαίων
Φλεγμονή των περονιαίων τενόντων, οι οποίοι βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά της ποδοκνημικής άρθρωσης. Συνήθως προκύπτει από τραυματισμό ή υπερβολική καταπόνηση της ποδοκνημικής άρθρωσης, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων

Μεταταρσαλγία ή αλλιώς πτώση μεταταρσίων
Τα μετατάρσια είναι πέντε οστά, που συνδέουν τα οστά του ταρσού με τις φάλαγγές των δακτύλων. Μεταταρσαλγία είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην περιοχή και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε υπερβολική χρήση του κάτω άκρου, συνδυαστικά με λανθασμένη κατανομή του βάρους του σώματος στα οστά. Ωστόσο διάφοροι παθολογικοί παράγοντες, όπως αρθρίτιδες ή νεύρωμα Morton μπορεί να ευθύνονται για την κατάσταση.

Δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος
Διαταραχή της άρθρωσης που βρίσκεται στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδός. Ο πόνος και η δυσκαμψία καθιστούν επίπονη τη βάδιση.

Η σφυροδακτυλία
Παραμόρφωση ενός εκ των δακτύλων του άκρου ποδός, κατά την οποία υπάρχει μόνιμη κάμψη της μέσης άρθρωσης του δακτύλου.

Η γαμψοδακτυλία
Παραμόρφωση κατά την οποία κάμπτεται η βάση των δακτύλων, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από το έδαφος. Συνήθως επηρεάζει όλα τα δάκτυλα του ποδός, με εξαίρεση το μεγάλο.

Η κλινοδακτυλία
Πάθηση κατά την οποία υπάρχει προς τα έσω ή προς τα έξω απόκλιση κάποιου εκ των δακτύλων του ποδός.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση, η οποία προκύπτει από υπερχρήση των δακτύλων. Η φλεγμονή εμφανίζεται εκεί που εκφύεται η πελματιαία απονεύρωση από το οστό της πτέρνας.

Νεύρωμα Morton
Δομική ανωμαλία στα μετατάρσια. Η πάθηση επηρεάζει το νεύρο που βρίσκεται μεταξύ τρίτου και τέταρτου δακτύλου, προκαλώντας οίδημα και πόνο.


Ποια τα συχνότερα αίτια για τις παθήσεις του άκρου ποδός

Η βασική λειτουργία του άκρου ποδός είναι η διαχείριση και ο διαμοιρασμός του σωματικού βάρους. Πολλές από τις παθήσεις που προκύπτουν δεν έχουν σαφή αίτια, όμως θεωρείται πως έχουν μία κοινή βάση ενδογενών και εξωγενών παραγόντων, που ευθύνονται γι’ αυτές:

  • Γενετική προδιάθεση & κληρονομικότητα
  • Έντονη κόπωση
  • Συνεχής καταπόνηση, λόγω έντονης αθλητικής δραστηριότητας
  • Λανθασμένη επιλογή παπουτσιού
  • Μηχανικοί τραυματισμοί και μεταβολικοί παράγοντες
  • Παχυσαρκία
  • Διάφορες μορφές αρθρίτιδας
  • Μεγάλη ποδική καμάρα

Ποια είναι η θεραπεία και ποιες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται;
Αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παθήσεις με συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει εξατομικευμένα πέλματα, σύγχρονα ορθωτικά, taping και θεραπευτικές εγχύσεις. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα ο Dr. Ζήνων Θ. Κόκκαλης αντιμετωπίζει τις παθήσεις του άκρου ποδός χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Αρχικά ο γιατρός προβαίνει σε λεπτομερή εξέταση του ποδιού, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να δοθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση.

Συνήθως ζητούνται από τον ασθενή μια απλή ακτινογραφία του πάσχοντος ποδιού σε πρόσθια και πλάγια λήψη, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Ο Dr Ζήνων Θ. Κόκκαλης είναι ορθοπαιδικός, ο οποίος εξειδικεύεται στη χειρουργική άκρου ποδός. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για να εξετάσει το ιστορικό σας και να σας ενημερώσει σχετικά με την επέμβαση.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι