Αρθρίτιδα Αγκώνα

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr. Ζήνων Κόκκαλης Επίκ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής.png

Dr. Ζήνων Θ. Κόκκαλης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Τι είναι η αρθρίτιδα του αγκώνα

Η αρθρίτιδα του αγκώνα κατά κανόνα είναι δευτεροπαθής και μπορεί να οφείλεται κυρίως σε ρευματοειδή αρθρίτιδα η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια του αρθρικού χόνδρου και διαταραχή της αρχιτεκτονικής του υποχόνδριου οστού αλλά και σε σηπτική αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να είναι εκφυλιστικής αιτιολογίας, ειδικότερα σε ασθενείς που κάνουν χειρωνακτική εργασία. Λόγω του ότι ο αγκώνας είναι μια περιοχή που δε σηκώνει συχνά το βάρος του ανθρώπινου σώματος η άρθρωση του αγκώνα φθείρεται σπανιότερα. Συνέπεια αυτού είναι η αρθρίτιδα του αγκώνα να μην είναι μια συχνά εμφανιζόμενη ασθένεια.

Αίτια της αρθρίτιδας αγκώνα

Τα συχνότερα αίτια εμφάνισης της αρθρίτιδας αγκώνα είναι:

  • Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η μετατραυματική αρθρίτιδα
  • Η σηπτική αρθρίτιδα

Διάγνωση της αρθρίτιδας αγκώνα

Η διάγνωση της αρθρίτιδας του αγκώνα γίνεται με κλινική εξέταση από ορθοπεδικό και λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Διαπιστώνεται σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξη κάποιας άλλης μορφής αρθρίτιδας που μπορεί να αποτελέσει αίτιο της αρθρίτιδας του αγκώνα. Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συνήθως παραπονούνται για άλγος σε όλο το εύρος κίνησης του αγκώνα, ενώ στην εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα παραπονούνται για άλγος κατά την ακραία κάμψη και έκταση του αγκώνα λόγω πρόσκρουσης των οστεόφυτων. Συνδυαστικά μπορεί να ζητηθεί από τον ορθοπεδικό απλές ακτινογραφίες. Ο ακτινολογικός έλεγχος κατά κανόνα αποκαλύπτει στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, οστικές διαβρώσεις, σκλήρυνση, και οστεόφυτα. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία αναδεικνύουν επιπλέον μετατραυματικές παραμορφώσεις ή ελεύθερα ενδαρθρικά σωμάτια στους ασθενείς με αρθρίτιδα του αγκώνα.


Θεραπεία της αρθρίτιδας αγκώνα

Μετά τη κλινική και απεικονιστική εξέταση διαπιστώνεται το στάδιο της αρθρίτιδας του αγκώνα.

Στα πρώτα στάδια προτείνεται συνήθως συντηρητική θεραπεία με χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, συνδυαστικά με φυσικοθεραπεία. Χρησιμοποιούνται επίσης βιολογικοί παράγοντες έναντι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενδαρθρική έγχυση κορτικοστεροειδών, πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, ανάπαυση αλλά και μακροπρόθεσμα τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Σε προχωρημένα στάδια της ασθένειας υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης με αρθροσκόπηση αγκώνα. Κατά την επέμβαση μειώνεται ο πόνος για αρκετά χρόνια, καθώς βελτιώνεται και το εύρος της κίνησης. Σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η αρθροσκοπική υμενεκτομή επιπλέον καθυστερεί την ακτινολογική εξέλιξη της νόσου, παρεμποδίζει την περαιτέρω καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και συμβάλλει στη μείωση του άλγους παράλληλα με τη βελτίωση του εύρους κίνησης του αγκώνα και τη μείωση του χρόνου μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Σε σημαντική – καταστροφική – αρθρίτιδα με σοβαρό, επώδυνο περιορισμό του εύρους κίνησης του αγκώνα, συνιστάται ολική αρθροπλαστική του αγκώνα, κατά κανόνα σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με λιγότερες λειτουργικές απαιτήσεις, καθώς μετά από τη χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγεται η ανύψωση βάρους μεγαλύτερου των 2.5 kg.

Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε το Γιατρό

Μάθε να μοιράζεσαι